

10 - 13 October 2019



Century City Conference Centre Draft Programme - Subject to change

THURSDAY 10 OCTOBER 2019				
09:00	REGISTRATION FOR PRE CONGRESS WORKSHOPS OPEN	Exhibition Hall		
09:00 - 17:00	SASMA - Exercise is Medicine FULL DAY WORKSHOP	Room 8 & 9		
		CHAIR:		
09:00 - 17:00	World Conference of the Future Leader Volunteer 2019	Room 11		
		CHAIR:		
09:00 - 13:00	SASMA Half Day Workshop	Meeting Room 5		
		CHAIR:		
13:30 - 17:00	SASMA Half Day Workshop	Meeting Room 5		
		CHAIR:		
17:00 - 19:00	World Conference of the Future Leader Volunteer 2019 - DINNER	Conference Lounge Upstairs		

FRIDAY 11 OCTOBER 2019				
07:15 - 08:30 08:30 - 09:00	Registration OFFICIAL OPENING OF THE JOINT SASMA AND BRICSCESS CONGRESS	Registration Desk in Exhibition Hall Plenary Venue: Hall A, B & C CHAIR:		
08:30 - 08:45	SASMA Opening Address	Dr Pierre Viviers		
08:45 - 09:00	BRICSCESS Opening Address	Prof Hans De Ridder		
09:00 - 10:00	SASMA Noble Lecture	Prof Cheri Blauwitt USA		
10:00 - 11:00 11:00 - 11:10	BRICSCESS Keynote Address Brain Breaks			
11:10 - 11:10 11:10 - 11:30	Tea/Coffee			
11:30 - 12:30	Featured Symposium (60min)	HALL A		
	Sport Related Head Injuries	CHAIR:		
12:30 - 13:30	SASMA Keynote	HALL A		
	Exercise Science (60min)	CHAIR:		
		Prof Walt Thompdon (USA)		
11:30 - 12:30	Colloquim (60 Mins)	HALL B CHAIR:		
11:30 - 12:30	Workshop Biomechanic Working Group	Room 11		
		CHAIR:		
		Helen Bain		
11:30 - 13:00	DDICCCECC INIVITED CDE AVEDS	John Cockroft HALL C		
11:30 - 13:00	BRICSCESS INVITED SPEAKERS	CHAIR:		
13:00 - 14:15	Lunch	Exhibition Hall		
14:15 - 14:45	Tutorial Lecture (30min) Pharmacology in Sport	HALL A CHAIR:		
14:45 - 15:45	Featured Symposiun (60min) Tendons in Sport	HALL A CHAIR:		
14:15 - 14:45	FREE COMMUNICATIONS	HALL B CHAIR:		
14:45 - 15:45	Colloquim	HALL B CHAIR:		
14:15 - 15:30	Workshop Biomechanic Working Group	Room 11		
		CHAIR:		
		Helen Bain		
14:15 - 15:30	BRICSCESS	John Cockroft HALL C		
5 15.50		CHAIR:		
	Workshop 1 Workshop 2 ORAL FREE PAPER SECTION 1			
15:30 - 15:45	Tea/Coffee			
15:45 - 16:15	FREE COMMUNICATIONS	HALL A CHAIR:		
46.48.45.45				
16:15 - 17:15	SASMA Keynote	HALL A		
	Exercise Science (60min)	CHAIR: Dr Nicol van Dyk		
15:45 - 16:15	Tutorial Lecture	HALL B		
		CHAIR:		
15:45 - 17:15	BRICSCESS	HALL C		
		CHAIR:		
17:15 - 19:00	ORAL FREE PAPER SECTION 2 COCKTAIL FUNCTION	Exhibition Hall		

	SATURDAY 12 OCTOBER 2019	
07:15 - 08:00	Registration	Registration Desk in Exhibition Hall
08:00 - 09:00	Colloquim (60 Mins)	HALL A
		CHAIR:
9:00 - 09:30	FREE COMMUNICATIONS	HALL A
3.00 03.30		CHAIR:
9:30 - 10:30	SASMA Keynote	HALL A
	Nutrition (60min)	CHAIR:
08:00 - 09:00	Featured Symposium (60 Mins)	HALL B
	SAIDS	CHAIR:
		Amanda Claasen
9:00 - 09:30	Clinical Case Studies SAIDS	HALL B CHAIR:
	JAIDJ	CIAIK.
08:00 - 10:30	Workshop B	Room 11
		CHAIR:
08:00 - 10:30	BRICSCESS	HALL C
0.00 - 10.30	DNICSCESS	CHAIR:
	Keynote 3	
	Keynote 4	
	Brain Breaks	
10:30 - 11:00 11:00 - 12:00	Tea/Coffee Featured Symposium (60min)	HALL A
11:00 - 12:00	Muscle injuries	CHAIR:
		Nichol etc
12:00 - 13:00	SASMA Keynote	HALL A
12.00 - 13.00	SASMA Foundation	CHAIR:
		
11:00 - 12:00	Colloquim (60 Mins)	HALL B
		CHAIR:
11:00 - 13:00	Workshop	Room 11
	Sport Cardiography - ECG Interpretation in the Athlete	CHAIR:
1:30 - 13:00	BRICSCESS INVITED SPEAKERS & WORKSHOP	HALL C
11.50 - 15.00	DRIESCESS INVITED SI EARLIS & WORKSHOT	CHAIR:
	Invited Speaker 5	
	Invited Speaker 6	
	Invited Speaker 7	
	Invited Speaker 8	
	Workshop 3 Workshop 4	
13:00 - 13:45	Lunch	Exhibition Hall
13:45 - 14:45	SASMA Keynote	HALL A
		CHAIR:
1:4E 1E:4E	SACAA AMAAA	HAII A
4:45 - 15:45	SASMA AGM	HALL A CHAIR:
		Cirriii
14:15 - 15:30	BRICSCESS	HALL C
		CHAIR:
	Invited Speaker 9	
	Invited Speaker 10	
	Invited Speaker 11	
	Invited Constor 13	
	Invited Speaker 12 Poster Session 1	
	Poster Session 1	
!5;30 - 15:4 5	Poster Session 1 Poster Session 2	
15:30 - 15:45 15:45 - 17:00	Poster Session 1	HALL A
	Poster Session 1 Poster Session 2 Tea/Coffee	HALL A CHAIR:

		Stan, Cheri, ?Wayne/Ina/Chetty
17:00- 17:30	Clinical Case Studies	HALL A
		CHAIR:
		Dr Nicol van Dyk
15:45 - 16:45	Tutorial Lectures (2 x 30 Mins)	HALL B
	The Travelling Athlete	CHAIR:
15:45 - 17:30	Workshop	Room 11
		CHAIR:
19h00	OFFSITE GALA DINNER	
131100	Busses to depart from CCCC	
	SUNDAY 13 OCTOBER 2019	
07:30 - 08:00	Registration	Registration Desk in Exhibition Hall
08:00 - 09:00	Colloquim (60 Mins)	HALL A
		CHAIR:
08:00 - 09:00	Featured Symposium (90 Mins)	HALL B
	Athletes with Impairment	CHAIR:
		Prof Wayne Derman
08:00 - 09:45	Workshop	Room 11
	SAIDS: Testing and Surveilance	CHAIR:
		Jeroen Swart / Amanda Claasen
08:00 - 09:45	BRICSCESS	HALL C
		CHAIR:
	Keynote 5	
	Keynote 6	
	Brain Breaks	
09:45 - 10:00	Tea/Coffee	
10:00 - 11:00	Featured Symposium (60min)	HALL A
	Infective Illness in Athletes	CHAIR:
		Prof Martin Schwellnuss
10:00 11:00	SASMA Closing Ceremony	UAU D
10:00 - 11:00	Tutorial Lecture	HALL B
		CHAIR:
11:30 - 13:00	BRICSCESS INVITED SPEAKERS & WORKSHOP	HALL C
		CHAIR:
	Invited Speaker 13	
	Invited Speaker 14	
	Invited Speaker 15	
	Invited Speaker 16	
	BRICS AGM	
	BRICSCESS Closing Ceremony	